Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία  

Σήμερα είναι:
21 Μάρτιος 2019
 
Αρχική Σελίδα arrow Το φύκος του μήνα
 
 
 
 

Αρχική Σελίδα
Ιστορικό
Δραστηριότητες
Ανακοινώσεις
Μέλη
Συλλογές Φυκών
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
 
 
PDF Εκτύπωση E-mail

Φύλο/Διαίρεση

 

Χλωροφύκη

 

Caulerpa prolifera(Forsskål) J.V. Lamouroux

 

οικογένεια, τάξη

 

Caulerpaceae, Bryopsidales

περιγραφή
Χλωροφύκος με έρπον και ανορθωμένο τμήμα. Ανορθωμένο σύστημα φυλλοειδές, ύψους έως 20cm και πλάτους έως 3cm. Έρπον τμήμα από οριζόντιες κυλινδρικές διακλαδώσεις (καταβολάδες), που έχουν διάμετρο 1-2mm και μήκος που μπορεί να ξεπερνάει το 1m. To χρώμα του είναι φωτεινό πράσινο με διαβαθμίσεις.

βιολογία
Αν και δίνει την εικόνα ανώτερου φυτού, πρόκειται για φύκος, ο θαλλός του οποίου αποτελείται από ένα μοναδικό κύτταρο με πολλούς πυρήνες, δηλαδή ανήκει στα λεγόμενα «κοινοκυτικά» φύκη. Αναπτύσσεται σε μεγάλα, αραιά ή πυκνά λιβάδια, είτε με οριζόντιες καταβολάδες είτε με απόσπαση τμημάτων του θαλλού (fragmentation), η οποία φαίνεται να ευνοεί τη γρήγορη εξάπλωση του είδους σε παρακείμενες περιοχές χωρίς εγκαθιδρυμένη βλάστηση. Ως είδος θερμο-εύκρατης καταγωγής, υποχωρεί σημαντικά κατά την ψυχρή περίοδο και παρουσιάζει το μέγιστο της αφθονίας του το καλοκαίρι.

οικολογία
Ως είδος φωτόφιλο συνήθως δεν απαντά σε βάθη μεγαλύτερα των 20m. Προτιμά τους αμμώδεις, προφυλαγμένους βυθούς αλλά συχνά αναπτύσσεται και σε οριζόντια ή (σπανιότερα) κάθετα βράχια. Αρκετά κοινή είναι και η παρουσία του στις  παρυφές ή τον υποόροφο των λιβαδιών Posidoniaoceanica. Είναι είδος ανεκτικό σε συνθήκες ελαφράς οργανικής ρύπανσης.

 

caulerpa prolifera
caulerpa prolifera aigina
caulerpa prolifera aigina2

 

 

Τα είδη του γένους Caulerpa προσαρμόζονται εύκολα σε ενυδρεία. (Η κατά λάθος διαφυγή του Caulerpataxifolia από το ενυδρείο του Μονακό ήταν η απαρχή της ραγδαίας του εξάπλωσης στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου. Ωστόσο το ιδιαίτερα εισβολικό αυτό είδος δεν έχει φτάσει -προς το παρόν- στα ελληνικά νερά).
Το  C. prolifera είναι το μοναδικό αυτόχθονο Μεσογειακό είδος του γένους Caulerpa.

Επιμέλεια: Μαρία Σαλωμίδη 

Τι είναι τα ΦΥΚΗ;
Μακροφύκη και ποιότητα υδάτων
Αναζητάτε θάλασσες για μπάνιο? Συμβουλευτείτε τα ΦΥΚΗ!
Γνωρίστε τα ΦΥΚΗ
Το φύκος του μήνα
Poster μικροφυκών
Poster μακροφυκών
Δελτίο Τύπου : Βιοποικιλότητα και οικολογία των Φαιοφυκών στην Ανατολική Μεσόγειο