Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία  

Σήμερα είναι:
21 Μάρτιος 2019
 
Αρχική Σελίδα arrow Ιστορικό
 
 
 
 

Αρχική Σελίδα
Ιστορικό
Δραστηριότητες
Ανακοινώσεις
Μέλη
Συλλογές Φυκών
Σύνδεσμοι
Επικοινωνία
 
 
PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία (ΕΛ.Φ.Ε.) ιδρύθηκε το 1991, από πρωτοβουλία ομάδας φυκολόγων από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και από το ΙΩΚΑΕ (μετέπειτα ΕΚΘΕ, σήμερα ΕΛΚΕΘΕ). Το καταστατικό της Εταιρείας εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο στις 15 Απριλίου 1991, οπότε και άρχισε να λειτουργεί επισήμως.

Οι συζητήσεις για την ίδρυση της Εταιρείας είχαν ήδη αρχίσει από το 1990, με αφορμή τις προτάσεις Ευρωπαίων Φυκολόγων με επί κεφαλής τον Καθηγητή Michael Melkonian (Πανεπιστήμιο Κολωνίας) για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυκολογικών Εταιρειών. Η πρώτη εισήγηση είχε γίνει από τον Χ. Κατσαρό σε συνάντηση των Ελλήνων Φυκολόγων στη Θεσσαλονίκη στις 8-9 Ιουνίου 1990 (ημερίδα στα πλαίσια του προγράμματος COST 48) . Στην συνάντηση αυτή είχε προσκληθεί ο Καθηγητής M. Melkonian, ο οποίος ανέπτυξε τις απόψεις του για την ίδρυση της Ομοσπονδίας και μας παρότρυνε να ιδρύσουμε είτε αυτόνομη Φυκολογική Εταιρεία, είτε κλάδο Φυκολογίας εντός της ήδη υπάρχουσας Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ). Σε σχετική συνάντηση που έγινε στις 7 Μαρτίου 1991 στη Γερμανία συμμετείχαν οι Καθηγητές Ι. Τσέκος και Σ. Χαριτωνίδης, οι οποίοι απετέλεσαν και τον πυρήνα των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας.

Οι σκοποί της Εταιρείας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό, είναι «η προώθηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας των φυκών, η οργάνωση συνεδρίων και η καλλιέργεια διεθνών σχέσεων». Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη της Επιστήμης της Φυκολογίας και η ανάδειξη των ωφελειών από αυτήν, η επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Ελλήνων Φυκολόγων, η προώθηση και ανάπτυξη της διδασκαλίας της Φυκολογίας στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση, ώστε οι νέοι Έλληνες φυκολόγοι να μπορούν να εργασθούν σε ένα καλύτερο επιστημονικό και επαγγελματικό περιβάλλον και να αναπτύξουν περαιτέρω την Φυκολογία στην Ελλάδα, τόσο στο επίπεδο της βασικής έρευνας όσο και αυτό της εφαρμογής.

Η ΕΛ.Φ.Ε., παρά τον μικρό αριθμό των μελών της (ο οποίος οφείλεται στον μικρό αριθμό φυκολόγων στην Ελλάδα) ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα, με επιστημονικές συναντήσεις, είτε αυτόνομα (η πρώτη έγινε στο Βόλο στις 21-22 Νοεμβρίου 1992), είτε σε συνδυασμό με τις συναντήσεις της ΕΒΕ. 

Τι είναι τα ΦΥΚΗ;
Μακροφύκη και ποιότητα υδάτων
Αναζητάτε θάλασσες για μπάνιο? Συμβουλευτείτε τα ΦΥΚΗ!
Γνωρίστε τα ΦΥΚΗ
Το φύκος του μήνα
Poster μικροφυκών
Poster μακροφυκών
Δελτίο Τύπου : Βιοποικιλότητα και οικολογία των Φαιοφυκών στην Ανατολική Μεσόγειο